За сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України» протягом грудня 2023 року 46 фахівців Служби якості компанії Kernel в рамках проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України», що реалізується ГО «Міжнародна фундація розвитку», навчалися, як правильно застосовувати сучасні технології, обладнання та здійснювати контроль безпечності та якості зерна при зберіганні на елеваторі.
Навчання провели експерти Національного університету харчових технологій у період з 05 по 14 грудня. Воно передбачало поєднання теоретичної та практичної частини з наступних тем:
- Умови зберігання та контроль визначення якості зерна.
- Актуальні питання визначення якості зерна при прийомі та зберіганні.
- Відбирання проб і підготовка їх до аналізу. Засоби для відбору проб. Відмінності відбору проб автоматичним пробовідбірником та ручним щупом.
- Визначення основних показників якості зерна та насіннєвого матеріалу.
- Технологія довгострокового зберігання зерна.
- Особливості, заходи, моніторинг зерна за температурними режимами, ризики погіршення стану зерна при зберіганні, основні аспекти в зміні якості.
«Щиро вдячні за можливість взяти участь у підвищенні кваліфікації керівників і фахівців виробничих зернових лабораторій елеваторів. Навчання було важливим, пізнавальним та мотивуючим для учасників. Проєкт USAID допоміг поглибити вже наявні знання, дізнатися нову інформацію із сучасних методів контролю, новітнього лабораторного обладнання та актуальних світових вимог до якості та безпечності продукції. Також було корисно отримати компетентні відповіді спеціалістів з питань гармонізації та відповідності Державних стандартів України до міжнародних стандартів. Навчання додало наснаги фахівцям елеваторної справи надалі підтримувати харчову безпеку України та світу», – зазначає Марина Тіунова, провідна інспекторка з якості Kernel.
До червня 2024 року в рамках проєкту “Розвиток трудового потенціалу для України” планується навчити 2 000 спеціалістів, як виробничих компаній, так і закладів освіти, які готують фахівців для української економіки.