Проєкт USAID покращує освітлення на дорожніх пунктах пропуску в Закарпатській області

Модернізація пунктів пропуску
02 Липня 2024

У рамках співпраці із Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури, Державним агентством відновлення та розвитку інфраструктури субпідрядник Проєкту USAID «Економічна підтримка України» (Проєкт USAID) замінює системи освітлення на ключових пунктах пропуску (ПП) для покращення освітлення вночі. На сьогодні замінено 875 світлодіодних ламп на дорожніх пунктах пропуску на кордоні України з Угорщиною, Словаччиною, Румунією та Польщею.  

Вродовж квітня – травня підрядники Проєкту USAID встановили 381 світлодіодну лампу на восьми дорожніх пунктах пропуску в Закарпатській області: Дзвінкове-Лоня, Косино-Барабаш, Вилок-Тісабеч, Малий Березний-Убля, Солотвино-Сігету, Чоп (Тиса)-Захонь, Лужанка-Берегшурань та Ужгород-Вишнє Нємецьке. Покращення систем освітлення на пунктах пропуску України є важливим кроком для підвищення операційної ефективності, безпеки та захисту. Попередньо у грудні 2023 року Проєкт USAID вже оновив освітлення на двох пунктах перетину кордону на кордонах України з Польщею (Волинська область) та Словаччиною було встановлено 479 світлодіодних ламп, що значно покращило освітлення в нічний час.  

«Дякуємо партнерам за підтримку України, швидку реалізацію важливих для нашої країни проєктів», – прокоментував перший заступник голови Закарпатської ОВА.  

Ці пункти пропуску є частиною 44 пріоритетних пунктів пропуску на західних кордонах України, які модернізує Проєкт USAID для зміцнення експортної логістичної інфраструктури України. Покращення систем освітлення є необхідним для безперебійної роботи прикордонних операцій і забезпечення безпечного та ефективного руху вантажів і подорожуючих. Довгострокові переваги цієї ініціативи включають зниження витрат на обслуговування пунктів пропуску, зменшення споживання eлектроенергії та більш міцну і стійку прикордонну інфраструктуру.  

«Оновлення системи освітлення в пунктах пропуску Закарпатської митниці сприяло підвищенню якості проведення митного контролю та оформлення в темну пору доби, покращенню умов роботи митної та прикордонної служб, а також комфорту при перетині кордону громадянами», – прокоментував Начальник Закарпатської митниці Олександр Семирга.

Довідково: У 2023-2026 роках USAID через Проєкт USAID «Економічна підтримка України» виділяє 115 мільйонів доларів США на безпосередню підтримку Уряду України, зокрема Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури України, Державному агентству з відновлення та розвитку інфраструктури України, Державній митній службі та «Укрзалізниці» для модернізації 42 пунктів пропуску України.