Посол США в Україні Бріджит Брінк відвідала модернізований за підтримки USAID пункт пропуску «Ужгород — Вишнє Нємецьке» 

Модернізація пунктів пропуску
07 Серпня 2024

6 серпня, пані посол США в Україні Бріджит Брінк та представники USAID відвідали український прикордонний пункт пропуску «Ужгород — Вишнє Нємецьке» в Закарпатській області, щоб побачити, як нещодавні покращення інфраструктури, що впроваджуються в межах роботи Проєкту USAID «Економічна підтримка України» (Проєкт USAID), сприяють експорту та підтримують економічне відновлення України.

Під час візиту посол Брінк ознайомилася зі швидкими темпами модернізації пункту пропуску, а також відвідала одну з 10 повністю обладнаних модульних будівель, які використовуються як офіси для співробітників Державної митної та прикордонної служб України.

Оглядаючи пункт пропуску, Камерон Беркуті, Директор програми розвитку інфраструктури пунктів перетину кордону Проєкту USAID відзначив всі інженерно-будівельні покращення, такі як нове дорожнє покриття та оновлена дорожня розмітка, пофарбовані споруди та навіси, оновлене LED освітлення, водовідведення та дорожзні вказівники. Пані посол Брінк дуже вражена покращеннями з того часу, як вона востаннє бачила український пункт пропуску зі словацького боку кілька років тому.

Делегація від Уряду України на чолі з головою Закарпатської обласної військової адміністрації Віктором Микитою була присутня під час візиту. Обговорили те, як змінилися експортні та імпортні вантажопотоки України за час війни. Також були присутні начальник Закарпатської митниці Олександр Семирга, начальник Служби відновлення у Закарпатській області Юрій Максименко, командир Чопського прикордонного загону Василь Вітровчак, Голова Закарпатської обласної ради Роман Сарай та заступник керуючого справами виконавчого апарату Закарпатської обласної ради Тарас Гайдук.

Учасники зустрічі ознайомилися з візуалізацією дизайну нового пасажирського термінала, над яким працює Проєкт USAID, і наголосили на важливості завершення будівництва термінала, зупиненого у 2022 році. Представники держави подякували USAID за велику роботу, виконану до цього часу, і висловили сподівання, що новий пасажирський термінал буде завершено.

Окрім запитань про процедури сканування, пані Посол пройшла до виходу з вантажного термінала і поспілкувалася з водієм вантажівки, який стояв у черзі на в’їзд до словацького пункту пропуску. Вона запитала його про час очікування, затримки, систему єЧерга і про поліпшення, які водії помітили та хотіли б бачити.

Пункт пропуску «Ужгород — Вишнє Нємецьке» обслуговує як пасажирські, так і вантажні перевезення. Це один з основних пунктів пропуску на західному кордоні України, з поточним щомісячним обсягом експорту 60 500 тонн та щомісячним вантажопотоком 4,300 вантажівок (станом на червень 2024 року).

«Ужгород — Вишнє Нємецьке» є одним з дев’яти пріоритетних пунктів пропуску, які отримують підтримку від Проєкту USAID у вигляді швидкої модернізації та довгострокового вдосконалення, включаючи заплановану реконструкцію пасажирського термінала.

Модернізація пункту пропуску «Ужгород», що триває в межах Проєкту USAID, підвищить безпеку та ефективність, покращить доступність та зміцнить довіру до стандартів та процесів. За оцінками партнерів Уряду України, до 2026 року завдяки підтримці Проєкту USAID пропускна спроможність пункту пропуску збільшиться додатково 680 вантажівок на місяць, а вантажообіг сільськогосподарських товарів зросте на 14 000 тонн на місяць.

У 2023-2026 роках USAID через Проєкт USAID «Економічна підтримка України» виділяє 115 мільйонів доларів США на безпосередню підтримку Уряду України, зокрема Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури України, Державному агентству з відновлення та розвитку інфраструктури України, Державній митній службі та «Укрзалізниці» для модернізації 42 пунктів пропуску України.