Модернізація кордонів: що змінилося на пунктах пропуску в Закарпатській області

Модернізація пунктів пропуску
14 Серпня 2024

Проєкт USAID «Економічна підтримка України» (Проєкт USAID), у співпраці із Міністерством розвитку громад, територій та інфраструктури та Державним агентством відновлення та розвитку інфраструктури, Державною Митною службою України працює над покращенням інфраструктури на пунктах пропуску на західних кордонах України. Ця ініціатива спрямована на підвищення ефективності роботи пунктів, зменшення часу очікування та створення комфортних умов для мандрівників і працівників.  

Пункти пропуску на західному кордоні України в Закарпатській області тривалий час стикалися з проблемами інфраструктурного характеру, такими як застарілі будівлі, недостатня кількість смуг для руху, відсутність сучасних санітарних умов та обмежений простір для обслуговування зростаючого трафіку. Це призводило до затримок, незручностей для громадян і перешкоджало ефективному здійсненню митних і прикордонних процедур.  

Камерон Беркуті, Директор програми розвитку інфраструктури пунктів перетину кордону зазначив: «Ми розуміємо, наскільки важливими є послуги, що надаються на пунктах пропуску. Саме тому Проєкт USAID працює над покращенням умов роботи пунктів пропуску та створенням сприятливого середовища, яке уможливлює більш ефективні експортні процедури. Це важливо як для подорожуючих, так і для персоналу пунктів пропуску. У Закарпатській області Проєкт USAID вже впровадив низку важливих покращень».  

Підрядники Проєкту USAID встановили 381 світлодіодну лампу на восьми дорожніх пунктах пропуску в Закарпатській області: Дзвінкове-Лоня, Косино-Барабаш, Ужгород-Вишнє Нємецьке, Малий Березний-Убля, Солотвино-Сігету, Чоп (Тиса)-Захонь, Лужанка-Берегшурань та Вилок-Тісабеч.  

На пунктах пропуску Ужгород-Вишнє Нємецьке та Лужанка-Берегшурань встановлені сучасні модульні споруди для офісів прикордонників та митників, санітарні модулі, встановлені нові дорожні знаки та водоналивні дорожні блоки. Також встановлені нові сміттєві баки для роздільної переробки сміття. Оновлено дорожнє покриття, зроблено розмітку на дорозі, додано і розширено смуги руху. Наприклад, додатково створена смуга руху автомобілів на пункті пропуску Ужгород-Вишнє Нємецьке дозволить збільшити пропускну спроможність додатково на 680 вантажівок на місяць, а вантажообіг сільськогосподарських товарів на 14 000 тонн на місяць. 

 

Василь Татош, виконуючий обов’язки заступника начальника митниці в Закарпатській області, пояснює:  «Нові модульні споруди забезпечують гідні умови роботи співробітників. Сучасні меблі, комфортна температура завдяки встановленим кондиціонерам, які рятують в літню спеку, позитивно впливають на прискорення здійснення митних процедур. Завдяки дорожнім барикадам ми можемо розмежувати смуги руху так, як це зручно для організації режиму пунктів пропуску прикордонникам, а також для виконання митних формальностей митниками в пунктах пропуску. 

Зараз ми отримуємо багато схвальних відгуків від громадян. Раніше словацька сторона пункту пропуску  була більш сучасною, потрапляючи на український кордон, подорожуючі були, м’яко кажучи, не в захваті. Одразу після запуску пасажирського сполучення  на оновленому пункті пропуску Ужгород-Вишнє Нємецьке з оновленими модульними будівлями, новою зрозумілою дорожньою розміткою та  дорожніми знаками, багато хто з подорожуючих, які часто перетинають цей пункт пропуску, були здивовані. Казали, що тепер можна розібратися, куди треба їхати, де зупиняися для огляду співробітниками прикордонного пункту. Дуже задоволені новими санітарними модулями. Зараз їх більше на цьому пункті, вони сучасні. Насправді лише схвальні відгуки».

В межах напряму модернізації пунктів пропуску на кордоні України Проєкт USAID має на меті зробити перетин кордону швидшим, комфортнішим як для працівників пунктів пропуску, так і для водіїв, що везуть продукцію на експорту та подорожуючих, зменшуючи час очікування та підвищуючи якість обслуговування на кордоні.   

Станіслав Балуєв, заступник начальника з розвитку пунктів пропуску та об’єктів інфраструктури Служби відновлення в Закарпатської області, підкреслив: «Завдяки співпраці з Проєктом USAID ми змогли реалізувати швидкі рішення для покращення умов перетину кордону. Це покращення позитивно вплинуло на роботу персоналу і швидкість обробки документів, що своєю чергою підвищило загальну ефективність пунктів пропуску.  

На нашу думку, ми зробили все з можливого для покращення перетину кордону громадянами. Ми вдячні нашому партнеру USAID за те, що в Україні це вдалося зробити. Ми сподіваємось на подальшу співпрацю і ми маємо плани та перспективи на покращення і на інших пунктах пропуску. Тому працюємо, дякуємо нашому партнеру і сподіваємося на плідну співпрацю і надалі».  

Довідково: У 2023-2026 роках USAID через Проєкт USAID «Економічна підтримка України» виділяє 115 мільйонів доларів США на безпосередню підтримку Уряду України, зокрема Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури України, Державному агентству з відновлення та розвитку інфраструктури України, Державній митній службі та «Укрзалізниці» для модернізації 42 пунктів пропуску України.