Проєкт USAID допоміг створити бізнес-центр на Волині

30 Серпня 2024
За сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України» (Проєкт USAID) у Нововолинську (Волинська область) було відремонтовано приміщення для створення бізнес-центру.

Проєкт USAID придбав будівельні матеріали на суму майже 52 000 доларів США. Зокрема, було закуплено вікна, двері, водопровідні труби, плитку, шпаклівку, клейові суміші, піну, утеплювач для труб, кабель, світильники та інші матеріали на загальну суму 2 мільйони гривень. Нововолинська міська рада профінансувала ремонтні роботи, які тривали з лютого 2024 року.

Бізнес-центр «Ново» розташований у будівлі 1960-років на площі 200 квадратних метрів. Тут встановили нові вікна, поклали плитку, облаштували кухонний та санітарний блоки, встановили водонагрівач, скляні перегородки для розподілу приміщення на різні зони для роботи. Також Проєкт USAID закупив потужний генератор для роботи бізнес-центру у період вимкнення електрики.
Місцева влада планує облаштувати центр меблями та оргтехнікою за сприяння Програми розвитку ООН і готується до його відкриття у грудні цього року. GIZ розробив стратегію розвитку центру. Його основні задачі — нетворкінг, залучення грантових коштів для бізнесу, інформування та навчання підприємців.
«У нашій громаді 3 900 представників бізнесу, майже 800 – юридичні особи, решта — невеликі бізнеси — фізичні особи-підприємці, які щось виробляють або надають послуги. Сподіваємося, що цей бізнес-центр стане гарним майданчиком для налагодження публічно-приватного партнерства та встановлення горизонтальних зв’язків між владою та місцевим бізнесом, — сказав Нововолинський міський голова Борис Карпус. — Тут буде коворкінг, працюватимуть спеціалісти, які допоможуть малому бізнесу із написанням грантових заявок для залучення фінансування, плануємо також запрошувати податківців, фахівців центру зайнятості та інших служб на дискусії з бізнесом. Ми вже замовили у Львівської компанії покроковий план дій розвитку цього центру. З боку громади готові формувати політику, яка сприятиме розвитку бізнесу, вірю, що цей центр буде виконувати таку роль і у перспективі зможе заробляти та стати самодостатнім».
Послугами бізнес-центру зможуть безкоштовно скористатися жителі громади та переселенці. Наразі у громаді проживають близько 60 тисяч людей, з них 4 тисячі — переселенці.