Проєкт USAID та Одеська Служба відновлення спільно працюють над покращенням пунктів пропуску на кордоні з Молдовою 

Модернізація пунктів пропуску
11 Вересня 2024

10 вересня представники Проєкту USAID «Економічна підтримка України» (Проєкт USAID) та Служби з відновлення та розвитку інфраструктури Одеської області зустрілися, щоб обговорити спільні ініціативи щодо покращення інфраструктури прикордонних пунктів пропуску. У зустрічі взяли участь Андрій Донченко, начальник Служби відновлення та розвитку інфраструктури в Одеській області та представники Проєкту USAID на чолі з Камероном Беркуті — директором програми розвитку інфраструктури пунктів перетину кордону Проєкту USAID. 

Учасники зустрічі обговорили покращення пунктів пропуску в Одеській області, а також розглянули запит  Служби з відновлення Одеської області про сприяння створенню мобільної лабораторії для підвищення якості робіт, що виконуються Службою на 9 пунктах пропуску вздовж молдовського кордону. 

Проєкту USAID вже підтримав модернізацію 27 пунктів перетину кордону на західних кордонах України, з яких 10 автомобільних і залізничних пунктів пропуску знаходяться в Одеській області. Покращення включають базові оновлення, такі як встановлення 68 нових світлодіодних освітлювальних систем на шести пунктах пропуску, 50 дорожніх барикад на трьох пунктах пропуску та 14 контейнерів для сортування відходів для восьми автомобільних пунктах пропуску в Одеському регіоні. Крім того, Проєкт USAID планує оновити або встановити  48 нових модульних будівель для 8 пунктів пропуску.Проєкт USAID продовжує працювати над розробкою проєктної документації для модернізації пунктів пропуску «Табаки» та «Старокозаче» в Одеській області.

Довідково: У 2023-2026 роках Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) через Проєкт USAID «Економічна підтримка України» виділяє 115 мільйонів доларів США на безпосередню підтримку Уряду України, зокрема Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури України, Державному агентству з відновлення та розвитку інфраструктури України, Державній митній службі та «Укрзалізниці» для модернізації 42 пунктів пропуску України.