Проєкт USAID встановив 1 909 енергоефективних світлодіодних ламп на 25 українських пунктах пропуску  

Модернізація пунктів пропуску
19 Вересня 2024

Проєкт USAID «Економічна підтримка України» (Проєкт USAID)  успішно встановив 1 909 LED ламп разом із необхідним обладнанням, таким як вимикачі, кабелі та кріплення, на 25 автомобільних і залізничних пунктах пропуску  у Волинській, Львівській, Закарпатській, Чернівецькій, Вінницькій та Одеській областях. Виробники LEDсвітильників — українські компанії VATRA та Beta Light.

Нові світлодіодні лампи надзвичайно енергоефективні — вони використовують на 80% менше електроенергії порівняно з лампами розжарювання, які були встановлені попередньо. При 10 годинах нічного періоду щодня, світлодіодна технологія економить до 300 000 кВт/год на місяць. Ці лампи також споживають до 50% менше енергії в порівнянні з галогеновими та люмінесцентними лампами, заміненими на інших пунктах пропуску. Ці покращення освітлення відіграють важливу роль у забезпеченні безперебійної роботи пунктів пропуску, сприяючи безпечному та ефективному переміщенню вантажів і подорожуючих. 

 

У довгостроковій перспективі модернізація освітлення принесе значні переваги, такі як зниження витрат на обслуговування та зменшення споживання енергії. Нові світлодіодні лампи споживають лише 200 кВт/год порівняно з 1 000 кВт/год для ламп розжарювання, забезпечуючи сильнішу світлову ефективність і більшу довговічність інфраструктури пунктів пропуску. 

У 2023-2026 роках Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) через Проєкт USAID «Економічна підтримка України» (Проєкт USAID) виділяє 115 мільйонів доларів США на безпосередню підтримку Уряду України, зокрема Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури України (Міністерство Відновлення), Державному агентству з відновлення та розвитку інфраструктури України (Агенція Відновлення), Державній митній службі та «Укрзалізниці» (УЗ) для модернізації 42 пунктів пропуску України.