Рентгенівські сканери, придбані Проєктом USAID, пришвидшать огляд автотранспорту на кордонах

Модернізація пунктів пропуску
02 Жовтня 2024

Проєкт USAID «Економічна підтримка України» (Проєкт USAID) закупив 20 ручних сканерів, 10 з яких вже передано Держмитслужбі. Загальна вартість обладнання становить близько 1 млн  доларів США. Сканери будуть використовувати на  12 автомобільних пунктах пропуску: «Ягодин», «Порубне», «Ужгород», «Лужанка», «Красноїльськ», «Дяківці», «Чоп (Тиса)», «Мамалига», Росошани», «Старокозаче», «Могилів-Подільський» та «Рава-Руська»

Митники будуть використовувати ручні сканери американського виробництва для виявлення сторонніх предметів у транспортних засобах. Очікується, що застосування портативних сканерів пришвидшить процедуру огляду та перевірки транспортних засобів, та дасть можливість попередити переміщення заборонених речовин та предметів через державний кордон

Камерон Беркуті, Директор програми розвитку інфраструктури пунктів перетину кордону Проєкту USAID, зазначив: «Проєкт USAID продовжує проводити модернізацію на кордонах України, що сприятиме пришвидшенню митних процесів та перетину кордону загалом. Сканери не лише допоможуть підвищити безпеку на кордоні, а й пришвидшать огляд автотранспорту».

Ручні рентгенівські сканери — це швидкий і надійний спосіб сканування транспортних засобів, що усуває необхідність поглибленого огляду та запобігає контрабанді.  

«Сучасні сканери, які ми маємо завдяки Проєкту USAID, допоможуть перевіряти легкові автівки, автобуси та виявляти заборонені або незадекларовані товари, які можуть перевозити через кордон. Очікуємо, що ці прилади значно підвищать ефективність роботи працівників митниць та швидкість пропуску транспортних засобів на кордоні», — сказав Валерій Жалдак — директор департаменту матеріально-технічного забезпечення та управління майном Державної митної служби України. 

У комплекті зі сканером використовується планшет, на екрані якого відображається те, що “побачив” сканер, тож митники можуть працювати вдвох, пришвидшуючи процедуру огляду автівки або багажу.  

«Зараз на детальний огляд однієї легкової автівки потрібно до тридцяти хвилин, адже у випадку виявлення  підозрілих предметів доводиться знімати обшивку автівок, перевіряти у важкодоступних місцях. З таким сканером час перевірки скоротиться до десяти хвилин, це значно прискорить рух транспорту. Цей сканер розрахований на сканування, наприклад, однієї сумки або бічної стінки автівки», — ділиться начальник відділу мобільних скануючих систем Волинської митниці Артем Муленко.

У 2023-2026 роках Агентство США з міжнародного розвитку (USAID) через Проєкт USAID «Економічна підтримка України» (Проєкт USAID) виділяє 115 мільйонів доларів США на безпосередню підтримку Уряду України, зокрема Міністерству розвитку громад, територій та інфраструктури України (Міністерство Відновлення), Державному агентству з відновлення та розвитку інфраструктури України (Агенція Відновлення), Державній митній службі та «Укрзалізниці» (УЗ) для модернізації 42 пунктів пропуску України.