КРЕДИТИ НА ГЕНЕРАТОРИ ТА ЕНЕРГЕТИЧНЕ ПРОСВІТНИЦТВО – ЯК ВИЖИТИ БІЗНЕСУ У ЧАСИ БЛЕКАУТУ

24 Грудня 2022

22 грудня відбувся 8-ий інформаційно-діалоговий майданчик “Допомога бізнесу в умовах війни: релокація та відновлення”.

Участь у заході взяли близько 60 представників бізнесу, Ощадбанку, Львівської міської ради, консультанти з енергоефективності. Говорили про альтернативне енергозабезпечення бізнесу та програми підтримки малого та середнього бізнесу під час війни та в умовах аварійних відключень електроенергії.

Учасники дізналися про варіанти імпорту енергетичного обладнання та ті компанії, які його забезпечують.

“З жовтня ми поставили на український ринок понад 19 тисяч зарядних станцій для освітлення домівок, роботи маленьких бізнесів – салонів, кав’ярень, лікарів, станцій техобслуговування автомобілів. Ми живемо в умовах, коли енергія – це можливість бути на роботі та на зв’язку. Зараз потрібні маленькі зарядні станції. Ми надаємо приклад того, як із нашим обладнанням можна організувати це вдома. Ці станції будуть вагомим внеском у накопичення енергії. Ринок збільшився у десятки разів, ми продовжуємо постачати у величезній кількості генератори та прогнозуємо зростання джерел енергонезалежності для родин, адже це формує енергонезалежну країну. Водночас нам потрібно інвестувати час та гроші у просвітництво, щоб навчити людей користуватися електроприладами”, –  сказав Валерій Яковенко – співзасновник компанії “DroneUA” та представник імпортера продукції «EcoFlow».

Представниця компанії-перевізника розповіла про можливість замовлення генераторів та старлінків у США та країнах ЄС.

“Перед нами були величезні виклики з імпортом енергообладнання, згодом уряд зняв мито на ввезення таких товарів. На ринку України великий дефіцит, тож маємо потребу в імпорті. У нас діє програма Шопінг – люди можуть купити товари у США та ЄС за цінами виробника, а ми доставимо ці товари в Україну. З осені 2022 найпопулярніші магазини – з продажу безперебійних станцій та генераторів, старлінків. Ми використовуємо різні сервіси (авіасполучення, вантажівки), щоб доставити це обладнання в Україну. Замовлення ростуть, люди потребують зв’язку та електрики. Зараз приймаємо для відправки акумулятори у Польщі, але вони мають бути нові”, – сказала директорка із підтримки клієнтів компанії “Nova Poshta Global” Олена Твердовська.

Бізнес може придбати генератор та інше обладнання для альтернативного енергозабезпечення у кредит від Ощадбанку.  При цьому власний внесок має складати не менше 30% вартості. Розрахований такий кредит на термін  від 6 до 60 місяців.

“Обладнання можна купити за кордоном і на час його доставки (це може бути кілька місяців) отримати відтермінування платежів. Такі кредити беруть підприємці, які займаються торгівлею, виробництвом, надають послуги та юридичні особи. Вимога банку – позитивна кредитна історія. Запити на кредити можуть подавати підприємці з підконтрольних уряду України територій та деокупованих територій (крім Херсона). Зараз опрацювали понад 20 заявок на суму 18 мільйонів гривень. Середній час від подачі заявки на кредит до видачі грошей –  7-10 днів, – сказав, начальник управління кредитної експертизи Департаменту мікро-, малого та середнього бізнесу акціонерного товариства “Ощадбанк”  Андрій Попик.

Зараз в Україні впроваджують регіональні програми допомоги бізнесу в забезпеченні електроенергією. Одна з таких діє у Львові. Львівська міська рада запровадила ваучери на релокацію – до 100 тисяч гривень. Ці гроші можуть отримати підприємці, які перереєстрували свій бізнес у Львівській громаді на компенсацію оренди приміщення. Також є компенсаційні ваучери на часткову компенсацію пошкодженого майна в результаті обстрілів. Новий вид ваучерів – на енергозабезпечення: Львівська міська рада покриває до 50% вартості генераторів, акумуляторів та павербанків для малого бізнесу (кав’ярні, пекарні, лікарні, перукарні та інші соціально важливі заклади), але при цьому цей бізнес виконує соціальну функцію – стає свого роду пунктом незламності, надаючи людям можливість підзарядити телефони, зігрітися, випити гарячого чаю. Для зменшення навантаження на бізнес звільнили їх від сплати деяких видів податку (на рекламу). Інша програма підтримки діє на Закарпатті. Ощадбанк підписав меморандум із Закарпатською обласною адміністрацією, яка сплачує 30% кредиту за клієнта.

Консультант з енергоефективності та альтернативної енергетики Антон Шапковський розповів про дотримання вимог із встановлення генераторів у виробничих приміщеннях, на вулиці.

“Зараз починається хвиля повернень обладнання на ремонт через недотримані вимоги експлуатації. Біля аптеки чи магазину генератор стоїть на вулиці, під вікнами сусідніх будинків. Може бути отруєння чадним газом, ризик ураження електрикою через пошкоджений кабель, часто при такому встановленні немає заземлення, пішоходи можуть травмуватися. Треба забезпечити правильне відведення газів подалі від людей та квартир”, – зазначив Антон Шапковський.

 

 

Також учасники майданчика дізналися, чому обладнання, зроблене самостійно, не є кращим за придбане. З безпекових питань, для швидкості зарядки радили використовувати сертифіковане обладнання, особливо, коли ідеться про живлення дорогих пристроїв. Імпортувати енергетичне обладнання можна із США та ЄС, з Китаєм зараз немає сполучення через карантин там, планують відновити поставки з лютого. Обговорили перспективи та зміни в енергозабезпеченні, які неминуче прийдуть і які є необхідними для відбудови сталої нової економіки України.

Захід відбувся під егідою Команди підтримки реформ Міністерства економіки України та за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».