ХАРЧОВИЙ КЛАСТЕР ДОНЕЧЧИНИ ПРАЦЮЄ В ІВАНО-ФРАНКІВСЬКУ

06 Грудня 2022

Підприємниця з Мирнограда (Донецька область) Олена Брюховець разом з колегами – членами Харчового кластеру Східної України – перевезла потужності до Івано-Франківська. Зараз кілька бізнесів зі сходу вже працюють на новому місці.

До лютого у Мирнограді Олена Брюховець розвивала свою справу. Її підприємство виготовляло заморожені напівфабрикати – пельмені, вареники, млинці, голубці, котлети. Продукцію продавали у крамницях кількох міст регіону, також була точка продажу гарячої їжі у місцевій лікарні. Рішення про вивезення бізнесу Олена прийняла після участі в інформаційно-діалогових майданчиках, які Проєкт USAID “Економічна підтримка України” проводить із квітня для малого та середнього бізнесу. Разом з нею вивозити своє виробництво погодилися кілька підприємців.

“За програмою релокації мені запропонували залізничний вагон, місця у ньому багато, тож я покликала інших підприємців. Усі вони – члени харчового кластеру Донеччини, який був створений у 2019 році. Зі свого виробництва я забрала усе, що потрібно для виготовлення напівфабрикатів. Підприємці зі Слов’янська перевезли свою кав’ярню, кондитерське виробництво, з Краматорська – сирне виробництво”.

Так три бізнеси з Донеччини на початку червня приїхали до Івано-Франківська. Але до того пані Олена шукала місце в інших регіонах – їздила Україною, дивилася приміщення, умови, ціни. Врешті, зупинилася на Івано-Франківську – далі від бойових дій, є потенціал для розвитку бізнесу.

В орендованому приміщенні кілька місяців підприємці робили ремонт, аби воно відповідало умовам харчового виробництва: була вода, плитка, нержавіючі поверхні для приготування продуктів.

Нещодавно один з релокованих бізнесів – кав’ярня та кондитерський цех – вже почав працювати. Олена завершує підготовчі роботи і вже у грудні планує розпочати виготовлення своєї продукції, буде продавати як заморожені напівфабрикати, так і готову продукцію – гарячі бутерброди, піту. Також планує випускати сушені супи, борщі, які достатньо залити водою і за кілька хвилин отримати готову справу. Вважає, що за умов відключення електрики, перебоїв з водопостачанням такий продукт швидкого приготування може бути дуже популярним.

“За ці кілька місяців, що я тут, вивчаю попит місцевих. Бачу, що тут вища культура споживання їжі. Людям потрібно не просто швидко поїсти за доступною ціною, а щоб це було ще смачно і красиво виглядало”, – ділиться підприємниця.

Коли повернеться додому, жінка не знає. Але дуже вірить, що і Мирноград, і Донецьк, звідки вона виїхала у 2014 році, будуть вільні та житимуть під українським прапором.