Cпеціалісти елеваторних комплексів — 30 працівників компанії «Grain Alliance» і 26 працівників компанії «Нібулон» — розпочали онлайн-навчання за курсом «Контроль безпечності і якості зерна, хвороби зернових, умови якісного зберіганні на елеваторі при проведенні експортних операцій». Навчання проводиться в рамках проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України», що реалізує ГО «Міжнародна фундація розвитку» за сприяння Проєкту USAID «Економічна підтримка України».
Курс проводить Інститут післядипломної освіти Національного університету харчових технологій.
Фахівці виробничих лабораторій компанії Нібулон розглянули питання про шкідників зернових культур, їх вплив на якість та зберігання зерна, специфіку видів знезараження сільгосппродукції, обмежувальні фактори розвитку і розмноження шкідників. Фахівці виробничих лабораторій компанії Grain Alliance вчилися визначати якість зерна при прийомі та зберіганні, відбирати проби автоматичним пробовідбірником та ручним щупом, готувати їх до аналізу.
«Останнім часом фокус з підготовки й розвитку вузькоспеціалізованого фахівця зміщується на крос-знання та опанування суміжних професій. Для нас як компанії, яка робить ставку на сучасні підходи до роботи, модернізацію та впровадження інноваційних технологій, це дуже актуально: наші фахівці мають досконально знати процеси роботи елеваторів та виробничих філій від А до Я», — говорить Яна Романенко — директорка з персоналу Нібулону.
Під час наступних модулів учасники курсу зможуть:
- Аналізувати якість зерна, вміти визначати основні хвороби зерна, їх вплив на якість зерна та насіння, знати методи діагностики цих хвороб та заходи профілактики і боротьби з хворобами зерна.
- Визначати зараженість зерна шкідниками та мікотоксинами, основних комірних шкідників запасів та заходи боротьби з шкідниками зерна, розуміти специфіку знезараження сільськогосподарської продукції та сховищ.
- Матимуть знання з управління безпечністю харчових продуктів, сушіння продовольчого та насіннєвого зерна.
Навчання триватиме до кінця квітня і допоможе працівникам агрокомпаній опанувати сучасні методи зберігання та лабораторного аналізу зерна, щоб зберегти його належну якість для подальшого експорту до кінцевих замовників по всьому світу.