Жителі Донеччини зможуть безкоштовно набрати питної води

07 Серпня 2023

Проєкт USAID “Економічна підтримка України” закупив для одного із закладів охорони здоров’я на Донеччині фільтрувальне обладнання для води, яке встановили на облаштованій свердловині.

Установка з очищення води складається з фільтрувальної станції, насосів, ємності для води об’ємом 1 000 літрів, додаткових фільтрів, системи зворотного осмосу. Це обладнання зможе за добу підготувати 24 000 літрів питної води. Щоденно до 5000 людей зможуть безкоштовно отримати воду – це пацієнти та персонал закладу.

В умовах постійних обстрілів з боку російських військ та поривів труб на Другому донецькому водогоні через старі зношені комунікації, звідки місто централізовано отримує воду, це обладнання надасть жителям міста та переселенцям доступ до чистої питної води.

“Стан води, яку людина використовує в побуті та для пиття, є одним з визначальних чинників високої якості життя. Практично будь-яка вода вимагає певного очищення для доведення її до задовільного стану. Підступна війна, яку веде в Україні російська федерація, стала одним із найсерйозніших викликів для централізованої системи забезпечення питною водою країни та сервісів водовідведення. Завдяки Проєкту USAID установка цих фільтрів для очищення води дозволить нам отримувати якісну та безпечну воду, яка не потребує обробки перед вживанням та використанням у технічних цілях. Зважаючи на зумовлену військовим станом складну соціально-економічну ситуацію, що склалася в  країні та безпосередньо в Донецькому регіоні, ця допомога є значущим вкладом в здоров’я та безпеку нації та ще одним кроком до майбутньої перемоги України, – коментує генеральний директор закладу, де буде встановлене обладнання.

Після встановлення обладнання воду зі свердловини здали на аналіз до місцевої лабораторії водоканалу. Після отримання позитивних результатів її якості люди зможуть набирати воду у цьому закладі.