Поліцейські Дніпропетровщини навчаються запобігати випадкам домашнього насильства

11 Травня 2023

У квітні та травні за сприяння Проєкту USAID “Економічна підтримка України” відбулось навчання для поліцейських підрозділів превенції Дніпропетровської області. 180 дільничних, патрульних та ювенальних поліцейських Кам’янського, Кривого Рогу та Павлограда вдосконалили свої знання та навички у реагуванні на випадки гендерно зумовленого та домашнього насильства.

Тренерки, консультантки Проєкту USAID Ганна Карпеченкова та Ганна Тартинських розповіли, як війна впливає на зростання кількості випадків насильства у родинах.

“Економічна нестабільність, збільшення рівня агресії, стан невизначеності під час збройних конфліктів збільшують тяжкість та кількість насильства вдома та між партнерами в стосунках. З іншого боку, зі світового досвіду відомо, що повернення в сім’ї посткомбантантів є викликом для родин та спільноти в цілому, що потребує направлених дій з профілактики домашнього насильства та його раннього виявлення”, – сказала Ганна Карпеченкова.

Тренерки говорили про страх постраждалих, через що вони часто уникають звернень до поліції та інших служб, замовчують факти насильства. Дніпропетровщина є однією з найбільших областей України як за кількістю населення, так і за територією. Під час повномасштабного вторгнення до області приїхало багато переселенців – з Донецької, Луганської, Запорізької областей. 

   

Місто Дніпро має всі спеціалізовані служби підтримки для постраждалих від насильства, їх робота налагоджена під час війни. Однак, в інших містах області, де насильство відносно жінок та домашнє насильство поширене через панування стереотипів, тож різним службам варто докласти зусиль для профілактики та боротьби з цими явищами.

Поліцейські превенції часто є першими, до кого звертаються постраждалі. Від якості та етичності їх реагування залежить успіх подальшої комплексної роботи з випадками насильства в регіоні.

“Поліція майже половину свого робочого часу має справу з різними викликами та зверненнями, які пов’язані з домашнім насильством. Сьогодні я більше зрозуміла, як працює ціла система органів та установ, а також недержавних організацій задля протидії випадкам насильства, тож тепер будемо тісніше співпрацювати з ними”, – зазначила Анастасія Гаркуша, інспекторка відділу превенції учасниця тренінгу в Кам’янському.

Такі тренінги сприяють налагодженню тісної комунікації між різними службами, які працюють задля допомоги та запобігають випадкам насильства.