Агрокомпанії навчаються зберігати якість зерна на елеваторах

Розвиток трудового потенціалу
10 Травня 2024

У квітні 56 працівників двох агрокомпаній – Нібулон та Grain Alliance (Баришівська зернова компанія) – завершили онлайн-навчання за курсом «Контроль безпечності і якості зерна, хвороби зернових, умови якісного зберіганні на елеваторі при проведенні експортних операцій». Навчання відбулося в рамках проєкту «Розвиток трудового потенціалу для України», що реалізує ГО «Міжнародна Фундація Розвитку» за сприяння Проєкту USAID “Економічна підтримка України“. 

Курси для компаній тривалістю один місяць провів Інститут післядипломної освіти Національного університету харчових технологій. 

Учасники курсу – спеціалісти елеваторних комплексів – аналізували якість зерна, визначали основні хвороби зерна, їх вплив на якість та насіння, вивчали методи діагностики хвороб зерна та заходи із профілактики. Також дізналися про специфіку знезараження сільськогосподарської продукції та сховищ. Отримали знання з управління безпечністю харчових продуктів, сушіння продовольчого та насіннєвого зерна. 

Серед слухачів курсу були 26 працівників Нібулону – однієї з найбільших агрокомпаній України. Анна Піскун, провідний інженер з якості відділу організації та контролю якості філії «Бессарабська» компанії “Нібулон” зазначає: 

 Важко переоцінити важливість високої якості зерна на його подальшу реалізацію. Аби не втратити цю якість, необхідно чітко дотримуватись правил на кожному етапі – від приймання зерна на елеваторі, його правильного зберігання і до відвантаження для подальшого експорту. Оскільки Ізмаїл – наразі головний канал, через який «НІБУЛОН» відправляє збіжжя по всьому світу, то саме останньому етапу – відвантаженню зерна на експорт – ми приділяємо особливу увагу, дотримуючись законтрактованих із партнерами вимог з якості. Навчання, яке пройшла наша команда завдяки Проєкту USAID, виявилось дуже пізнавальним, адже актуалізувало знання щодо вимог до зернових, олійних та бобових культур та особливостей експорту партій зерна з точки зору міжнародних стандартів та вимог безпечності харчових технологій”. 

Цей курс допоможе працівникам агрокомпаній опанувати сучасні методи зберігання та лабораторного аналізу зерна, щоб зберегти його належну якість для подальшого експорту до кінцевих замовників по всьому світу.