Ігор Виноградов – підприємець з Донеччини, який зараз працює у Дніпрі. У квітні власник піцерій перевіз обладнання з двох своїх закладів у Покровську та Мирнограді. На новому місці підприємець випікає до 500 піц на день та відвозить людям на Донеччину, які зараз перебувають у притулках, ховаються у підвалах через обстріли або перебувають на лікуванні у лікарні.
У Дніпрі Ігор орендував виробниче приміщення – облаштовану кухню для приготування їжі. Підприємець каже, що йому пощастило, адже приміщення було відремонтованим, у ньому лише розставили обладнання – піч для випікання піци, холодильник – та почали працювати.
Друзі порадили звернутися до благодійної гуманітарної організації “World Central Kitchen”. Ця організація допомагає закладам харчування готувати їжу та роздає продуктові набори для людей, які опинилися у скрутних обставинах і не можуть купити їжу. Чоловік підписав з ними угоду на виготовлення піци. За три тижні роботи у піцерії виготовили понад 26 тисяч порцій піц – це понад 6 тисяч піц.
Зараз щодня його команда випікає до 500 піц. До війни у піцеріях “Моко піца” був великий асортимент піци – понад 30 найменувань. Аби щодня виконувати велике замовлення, розробили новий рецепт піци. Продукти закуповують у супермаркетах Дніпра та місцевих підприємців.
“Через війну є певні проблеми з поставками продуктів, ми не можемо зараз у великих об’ємах робити багато різних варіантів піци, для яких треба різні сири, копченості, морепродукти. Тож наша команда розробила новий рецепт. Він доволі простий, але при цьому там є усі інгредієнти – моцарела, бекон, томати”, – каже Ігор.
До війни у піцеріях “Моко піци” робили тісто, яке “дозрівало” у холодильнику. Цей рецепт використовують і зараз, попри великі об’єми та швидкість виготовлення, щоб зробити смачний продукт.
Кому доставляти піцу, вирішує замовник – “World Сentral Kitchen”. Також підприємець співпрацює з міською владою Покровська, Мирнограда, яка знає про потреби жителів, які залишаються на Донеччині. Нещодавно його команда доставила піцу родинам, які виховують дітей у будинках сімейного типу, також побували у прифронтових селах Покровського району.
“Двічі на день ми їздимо на Донеччину, щоб доставити замовлення. Люди вдячні, коли ми привозимо їм запашну піцу. Також я радію, що завдяки цьому проєкту моя команда має роботу, працівники отримують заробітну плату і можуть прогодувати свої родини, – ділиться підприємець. – Це не той формат, до якого ми звикли, але зараз ми можемо бути корисними людям саме такою роботою, тому робимо її”.
Соціальна відповідальність у скрутні часи – не новина для підприємця. Коли у 2020 році почалася епідемія коронавірусу, Ігор безкоштовно возив піцу лікарям станції швидкої допомоги у Маріуполі та Покровську. У такий спосіб віддячував медикам, які працювали без вихідних, рятуючи пацієнтів.
“Зараз надзвичайно багато людей, які через війну опинилися без роботи та житла. Щодня ми бачимо великі черги тих, хто приходить до різних центрів за гуманітарною допомогою. Усіх нагодувати не вдається, але ми намагаємося бути максимально корисними. Лише завдяки організації “World Сentral Kitchen” ми можемо зараз продовжувати працювати та годувати людей, які опинилися у скрутному становищі, я надзвичайно вдячний за таку можливість”.
Підприємець продовжує пошуки приміщення у містах центральної України, щоб його “Моко піца” знову працювала як бізнес для відвідувачів, коли до піцерії заходять клієнти, обирають піцу на свій вибір і за кілька хвилин отримують замовлення.
До початку війни у чоловіка було чотири піцерії – дві у Маріуполі, у Покровську та Мирнограді. Піцерії у Маріуполі він втратив – усе обладнання згоріло через потрапляння у приміщення снаряда. Попри ці втрати Ігор не опускає руки, він не зневірився, а щодня продовжує працювати, підтримуючи українців у скрутні часи.