Підприємець з Луганщини розвиває ресторан у Бучі

07 Липня 2023

У 2014 році Олексій Гончаров був змушений залишити житло та бізнес у Кадіївці на Луганщині та виїхати з окупованої території до Гірського. Там до 2022 року його родина розвивала хлібопекарську справу. З початком повномасштабного вторгнення він знову втратив усе. Після деокупації Київщини вирішив долучитися до відновлення Бучі та започаткував там новий проєкт – ресторан “ЗАвертай”. Як це йому вдалося, про це читайте далі.

На Луганщині у Гірському Олексій мав власну мініпекарню та кав’ярню,  де продавав хліб та випічку власного виробництва. Усе обладнання та майно родина залишила у лютому 2022 року, коли, рятуючи своє життя, виїхала до Закарпаття, але після звільнення Київщини у квітні 2022 року вирішили переїхати для розвитку бізнесу у Бучу, щоб долучитися до відновлення одного з таких постраждалих міст. Але до міста родина привезла лише досвід та частину команди, бо усе майно лишилося на Луганщині. Для відкриття справи треба було шукати чималі гроші. Підприємець почав звертатися до фондів, заповнювати заявки на гранти, аби отримати фінансування на свою справу.

Завдяки допомозі Міжнародної організації з міграції закупив більшу частину необхідного технологічного обладнання: для приготування су-від, посуд з нержавійки, кухонний інвентар та приладдя. Данська рада у справах біженців допомогла придбати кавову машину. За грантом від GIZ закупив холодильне, морозильне обладнання та систему кондиціонування.

Врешті родина орендувала приміщення, відремонтувала його та відкрила заклад швидкого та корисного харчування –  “ЗАвертай”. У ньому відвідувачам пропонують свій фірмовий продукт – Завертай – це страва зі свіжих овочів та зелені, риби або м’яса су-від, під авторськими соусами, загорнута у тортилью.  Технологія приготування на низьких температурах під вакуумом дозволяє зберегти усі поживні речовини продукту, аби він був соковитим та смачним. Замовлення клієнта виконується до двох хвилин. Крім того ресторан має не тільки зал, а й швидкий та зручний “Драйв”- заїзд для автомобілістів, які дуже поспішають, однак прагнуть харчуватись правильно та корисно.

Сьогодні у команді Олексія працюють четверо переселенців.

Нещодавно Олексій з дружиною взяли участь у Форумі для бізнесу, який відбувся у Львові за сприяння Проєкту USAID “Економічна підтримка України” та Команди підтримки реформ Мінекономіки.  До того підприємець відвідував усі подібні заходи, які проводив Проєкт USAID онлайн.

“На цих зустрічах обговорювали багато цікавих та актуальних питань – про нові гранти, потреби бізнесу. У Львові ми познайомилися з іншими підприємцями та представниками Бучанської міської ради, які зацікавлені, щоб малі підприємці розвивали свою справу на території міста. Адже малий бізнес – джерело наповнення бюджету, створення робочих місць. Такі зустрічі надихають на розвиток”, – ділиться Олексій.

Підприємець планує масштабувати свою справу та відкрити схожі заклади у Бучі, Ірпені, Києві, а також обов’язково повернутися на рідну Луганщину, де роботи із відновлення інфраструктури буде найбільше.