Як підприємці з Дніпра стали виготовляти копчені спеції

21 Вересня 2023

Родина Олексія та Вікторії – учасники Local Farmer Fest, який відбувся у Львові 9-10 вересня за сприяння Проєкту USAID “Економічна підтримка України”. Родина пригощала копченими спеціями. Як їх оцінили відвідувачі, читайте далі.

У Дніпрі Олексій Шалютін займався автоматизацією інтернет-магазинів, його дружина Вікторія Гнаток консультувала бізнес. Через повномасштабне вторгнення росії до України подружжя втратило роботу і змушені були переїхати до Івано-Франківська.

Разом почали думати, як заробляти далі. Історія їх бізнесу почалася з приготування для себе. Але щоб це було швидко, вишукано та дуже смачно.

“Ми давно захоплюємося спеціями, але це було захоплення для душі, родини та щоб пригостити друзів. І ось ми вирішили, що це може стати бізнесом. Наша мета – втілити в життя ідею того, що приготувати ідеальну вечерю ресторанного рівня може кожен. Для цього не потрібно бути професіоналом та витрачати багато часу та зусиль на навчання. Ми розробили те, що допоможе втілити нашу ідею в життя – це лінійка надзвичайно яскравих спецій для приготування найсмачніших страв вдома”, – каже Олексій.

Кілька місяців тому родина заснувала власний бренд –NeedSpice. Це авторські спеції, які дозволяють готувати легко, швидко та смачно.

“Копчена сіль – це природний підсилювач смаку. Додаєте трохи такої солі до м’яса, картоплі і смак в одну мить змінюється. Є враження, що ви готували це на вогнищі, а їжа з вогнища завжди смачніша і пахне краще, асоціюється з пікніком чи святом. Люди, які перше куштують наші спеції, оцінюють їх одним словом – Вау”, – каже Олексій.

Під час приготування сумішей родина максимально використовує сировину українського походження: паприку, перці чилі, коріандр та більшість трав – з півдня України – Одеської та Миколаївської областей. До сировини ставляться дуже прискіпливо, закуповуючи тільки найкращу. Коптять за авторською технологією, переважно на фруктовій трісці, потім пошарово змішують та витримують. Саме ці три процеси роблять суміші NeedSpice надзвичайно смачними та ароматними. Секретів Олексій не розкриває. Потім фасують у невеликі герметичні баночки, по 50, 100 та 200 мілілітрів, щоб зберегти аромат та смак. Якщо зберігати спеції ретельно закритими та в неспекотному темному місті, вони збережуть свій яскравий смак та аромат понад рік! Також NeedSpice можуть сформувати подарунковий набір з різних спецій та запакувати його у красивий дерев’яний бокс.

Крафтярі переконані, що і вдома можна готувати вишукані смачні страви, варто лише додати їхні спеції.

Родина почала вивчати ринок і одразу хотіла продавати на американському ринку. Але витративши певний бюджет на рекламу, вони не отримали бажаного результату.

“Місцеві сировари побачили у чаті бізнес-спільноти, що ми робимо такий продукт і запросили нас на перший захід крафтовий ярмарок в Івано-Франківську, який відбувся цього літа. Це був невеликий ярмарок, але нам було цікаво бачити, як реагують люди. Це був наш перший досвід спілкування вживу. Ми отримали деякі рекомендації і дослухалися до них, змінили рецептуру. Наприклад, суміш для бургерів, вона мала багато чилі перцю, була доволі гостра, але наші покупці порадили нам зробити її лагіднішою. Ми змінили рецептуру і тут, на фестивалі у Львові, продали усі такі спеції”, –  розповідає Олексій.

Замовити спеції можна у виробників на їх сайті – https://needspice.com.ua

Крафтярі вже готуються здивувати відвідувачів чергового Local Farmer Fest в Івано-Франківську і хочуть також почути “вау”. Фестиваль відбудеться 23-24 вересня на стадіоні “Рух”. Приходьте спробувати, вхід вільний.